Frakcijsko lasersko podmlađivanje lica - učinkovito rješenje za zrelu i problematičnu kožu

frakcijsko lasersko podmlađivanje

Nisu svi u prilici da posjete skupe kozmetičke salone i iskoriste ovaj postupak. U ovom slučaju u pomoć dolazi super lifting kod kuće, odnosno samostalno izrađene zatezne maske od čije redovite upotrebe koža postaje svježa i ima zdrav izgled.

Lifting (u prijevodu s engleskog - zatezanje) je kozmetološki postupak koji tonizira, zateže kožu, zateže njen turgor. Uprkos činjenici da seanse zahtijevaju mnogo novca, danas su i dalje najpopularnije u salonima ljepote.

Za samopripravljanje maski koriste se prirodne tvari koje djeluju zatezno zatezno. Pomažu u poboljšanju snabdijevanja krvi i limfe, ubrzavaju metabolizam.

Postupci super dizanja izvode se u tečajevima po deset dana svaki drugi dan ili dva. U budućnosti je dovoljno provoditi lifting svakih sedam dana da bi se održao efekt. Efikasnost maski udvostručuje se ako kurs započnete na rastućem mjesecu.

Nakon što se potpuno osuši, smjesa čvrsto steže lice i mišiće. Ova karakteristika postiže efekat zatezanja.

Maske za dizanje mogu imati dodatna svojstva. Ovisi o komponentama uključenim u njegov sastav. Na primjer:

 • Limun osvjetljava kožu i poboljšava put.
 • Morske alge daju koži elastičnost.
 • Tolokno ima izražena hranjiva svojstva.

Odaberite masku prema tipu kože.

Učinak postupka:

 • Zateže se.
 • Nabija kožu.
 • Uklanja male bore.
 • Ujednačava kožu.
 • Poboljšava put.

Načelo frakcijskog laserskog rada

kako djeluje frakcijski laser

Za razliku od klasičnog ponovnog nanošenja lasera, pri kojem se isparava čitav površinski sloj kože, frakcioni laser djeluje u smjeru.Podmlađivanje tkiva povezano je s fenomenom hormeze - podsticanjem procesa oporavka pod uticajem stresa čija snaga nije dovoljna za ispoljavanje štetnih posljedica.U ovom slučaju laserski zrak djeluje kao faktor stresa, što dovodi do zagrijavanja tkiva na 45–90 ° S. Budući da je vrijeme kontakta svjetlosnog zraka s kožom vrlo kratko (do 0, 0003 s), temperatura lagano rastepovršina reda veličine 100 mikrona. Toplina se ne prenosi na okolna tkiva.

Postoje dvije glavne vrste frakcijskog izlaganja laseru - ablativno i neablativno

Nakon tretmana tkiva laserskim zrakom dolazi do upalnog procesa, ali rožnati sloj ostaje netaknut. Termički stres stimuliše proizvodnju specifičnih biološki aktivnih proteina i aktiviranje ćelijskih aktivnosti usmjerenih na preživljavanje. U zdravim tkivima koja okružuju grejno područje započinje intenzivna proizvodnja kolagena i elastina, a metabolički procesi su pojačani. Kao rezultat, koža postaje glađa, elastičnija, a sadržaj vlage se povećava.

Proučavanje procesa hormeze provedeno je na mušicama Drosophila na povišenoj temperaturi okoline. Oni pojedinci koji su preživjeli pod toplotnim stresom imali su duži životni vijek od insekata u kontrolnoj grupi koji su se držali u normalnim uvjetima. Moguće je da je proizvodnja proteina toplotnog šoka povezana s takvim wellness postupcima kao što su kupke, saune i kaljenje u ledenoj vodi.

Trajanje rehabilitacijskog razdoblja s frakcijskim laserskim podmlađivanjem je smanjeno, jer su kožne lezije manje tačke, a ne kontinuirane prirode. Površina izravno izložena toplotnom djelovanju iznosi oko 20%. Mrtve ćelije, pigment melanin i drugi metabolički proizvodi djelomično apsorbiraju makrofagi, koji imaju tendenciju da prodru u zonu upale. Ostatak ovih supstanci istiskuje se na površinu kože 3–7 dana nakon laserskog tretmana. Nakon 4-14 dana dolazi do potpune regeneracije tkiva.

Indikacije za upotrebu

indikacije za upotrebu

Frakcijsko lasersko podmlađivanje lica koristi se u sljedećim slučajevima:

 • Uklanjanje znakova starenja kože: smanjena elastičnost; proširene pore; neujednačena boja.
 • Zaglađivanje statičnih linija i linija izražaja, uključujući osjetljiva područja oko očiju, na kapcima do ivice cilijara.
 • Liječenje melazme, staračkih pjega (jetra, sunce, dob, hormonalni).
 • Ispravljanje ožiljaka, postoperativnih ožiljaka, neujednačene teksture.
 • Liječenje oštećenja kože nastalih zbog akni.

Tehnologija frakcijskog laserskog podmlađivanja lica

U modernoj kozmetologiji koriste se 2 metode koje se bitno razlikuju u načinu na koji utječu na kožu:

 • Ablativ, u kojem dolazi do nepovratnog tačkasta uništavanja površinskih slojeva dermisa. Ova metoda je najefikasnija, ali zahtijeva dugotrajnu rehabilitaciju. Obrada se vrši pomoću erbija (Er: YAG), neodimijuma (Nd: YAG) ili ugljen-dioksida (CO2) lasera, talasna dužina snopa fotona je od 1440 nm. U većini slučajeva, kada govore o frakcijskom podmlađivanju laserom, misle upravo na tehniku ​​ablacije.
 • Neablativni, s mekšim efektom, valna dužina snopa je 825-1350 nm. U tom slučaju dolazi do jakog zagrijavanja tkiva sve dok se struktura molekula proteina ne promijeni.

Prva tehnika je najčešće korištena.

Tabela: Osnovna oprema koja se koristi u klinikama

Laserski tip Talasna dužina fotona, u nanometrima
Erbij 1550
Erbij 1410
Ugljen-dioksid 10 600
Neodim 1440
Ugljen-dioksid 10 600
Erbij 1540
IMS (svjetlosni impulsi visokog intenziteta) 825-1350
Erbij 2940
Ugljen-dioksid 10 600
Ugljen-dioksid 10 600
Plinski ispraznjeni laser, aktivni medij - mješavina dušika, kiseonika i ugljičnog dioksida 2790

Ugljen-dioksid;
erbij

10 600 1550
Ugljen-dioksid 600
Erbij 2940
Erbij 2940
Ugljen-dioksid 10 600
Ugljen-dioksid 10 600

Trajanje impulsa, njihova frekvencija, gustina energije i broj tačaka "progaranja" laserskim snopom reguliraju se ovisno o zadacima obrade. Njihovim povećanjem, shodno tome, povećava se i uništavanje tkiva. Tretman laserom talasne dužine 10 600 nm i njegovim analogima je učinkovitiji (1 postupak je ekvivalentan 3-4 sesije na drugoj opremi), jer pruža dubok utjecaj. Međutim, ovo povećava period rehabilitacije na 5-7 dana i zahtijeva ozbiljno ublažavanje bolova.

Podmlađivanje laserskim tehnikama uključuje kurs tretmana. Broj procedura je individualan i kreće se od 3-10 sesija.

Postupak

Prije liječenja morate se obratiti liječniku i obavijestiti ga o lijekovima koje uzimate. Neki od njih (razrjeđivači krvi i drugi) moraju se otkazati nekoliko mjeseci prije prve seanse.

Priprema kože lica za postupak podmlađivanja uključuje sljedeće manipulacije:

 1. Čišćenje od kozmetike.
 2. Antiseptički tretman.
 3. Primjena lokalnog anestetičkog pripravka, držati 40-60 minuta.
 4. Nanošenje sloja kontaktnog gela (maziva) za ravnomjerno klizanje senzora (nije potrebno za lasere najnovije generacije).

Neposredno za vrijeme tretmana, liječnik prolazi vrh aparata duž kože u ravnim linijama u različitim smjerovima. Korišteni dodaci imaju veličinu 7x7 ili 15x15 mm, površina od 0, 5–2 cm2 osvjetljava se u jednom prolazu.

Trajanje sesije ovisi o veličini tretirane površine. U prosjeku je to oko 20 minuta za cijelo lice.

Nakon postupka, mazivo se ispere, lice ispere omekšavajućom pjenom, nanese se umirujuća i hidratantna krema. Sljedeći tretman provodi se za 3-4 tjedna.

Korišteni lijekovi

Frakcijsko lasersko podmlađivanje koristi anestetički gel (mast) i posebno mazivo. Ne koriste se drugi lijekovi. U slučaju dubokog izlaganja, preporučuje se nanošenje masti koja sadrži pantenol na tretiranu kožu nakon zahvata.

U specijaliziranim centrima pacijentima se nudi i kozmetika za profesionalnu njegu dizajnirana za intenzivne metode podmlađivanja: regenerirajuće i hidratantne kreme, korektivni gelovi za smanjenje gustine ožiljaka i druge nepravilnosti na koži.

Kako provesti postupak kod kuće - korak po korak?

Kućno RF dizanje zahtijeva posebna pravila postupka, o kojima rezultat u velikoj mjeri ovisi. Uređaj mora biti instaliran tako da im bude prikladno liječiti dermis.

Važno! Tokom dizanja, na ivici jakog bola treba osjetiti intenzivnu, ali ne i agresivnu vrućinu. Prisustvo boli i crvenila ukazuje na pogrešno odabranu snagu uređaja!

Ako slijedite korak po korak kozmetičke manipulacije kod kuće, RF lifting ne samo da će ispuniti očekivanja, već će ih i nadmašiti.

Priprema

RF se može provesti samo nakon pripreme, koja uključuje:

 • uklanjanje ukrasne kozmetike;
 • čišćenje kože pilingom;
 • ispiranje dermisa čistom hladnom vodom.

Nakon toga na područje tretirane površine nanosi se poseban sastav koji stvara kontaktni medij i pojačava impulse.

Provođenje

Na pripremljene dijelove kože, ako je potrebno, nanosi se anestetički gel. Tada se uređaj uključuje, a aktivna elektroda nanosi se na željeno područje na udaljenosti od najmanje 5 cm. Daljnje manipulacije izvode se strogo prema uputama, ovisno o modelu uređaja, i traju u prosjeku 10-30 minuta.

Važno! Tijekom postupka potrebno je usredotočiti se na termičke senzore koji nadziru temperaturu dermisa, što će izbjeći opekline i pregrijavanje.

Na kraju postupka lice se mora očistiti od gela papirnatim ubrusom i nanijeti hranjivu kremu.

Nakon nekoliko sati možete oprati lice hladnom vodom i nanijeti hidratantnu, njegujuću masku s efektom liftinga kako biste poboljšali rezultat.

Frekvencija

Preporučuje se provođenje sesija ne više od 1 puta tjedno u toku nekoliko procedura. U intervalima između RF liftova korisno je provesti dermalnu rehabilitaciju koja uključuje:

 • upotreba posebnih krema;
 • nanošenje hranjivih maski;
 • tretman serumima za obnavljanje i pjenama.

Kozmetolog može dati pouzdane informacije o trajanju i intenzitetu tečaja nakon ličnog pregleda

Rezultati podmlađivanja

Frakcijsko lasersko podmlađivanje pokazuje dobre rezultate, klinički potvrđeno:

 • Na mjestu hrapavog vezivnog tkiva, od kojeg nastaju ožiljci, nastaje novo. Tanki ožiljci potpuno nestaju, a široki ožiljci postaju manje primjetni nakon 4-5 sesija. Pozitivna dinamika se uočava u roku od mjesec dana nakon postupka.
 • Fine bore nestaju, uključujući "mrežicu" oko očiju.
 • U prisutnosti post-akni, dno ožiljaka nalik krateru poravnano je s nivoom okolne kože. Rezultat je vidljiv nakon drugog postupka, a ukupno je potrebno proći kurs od 5-7 sesija.
 • Koža lica dobiva "svjež" izgled, poboljšava se njena elastičnost.
 • Ten je ujednačen, staračke pjege postaju bljeđe.

Smanjenje hiperpigmentacije bilježi se nakon prvog postupka. Mehanizam djelovanja laserskog zraka se u ovom slučaju razlikuje od ostalih metoda. Fraxel tehnologija uništava ćelije koje proizvode i skladište melanin. Umjesto mrtvih ćelija nastaju druge koje sintetišu normalnu količinu pigmenta.

Najizraženije podmlađivanje javlja se kod mladih i sredovječnih ljudi s tankom kožom.Trajanje učinka je individualno i smanjuje se pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • smanjenje reaktivnosti organizma pod uticajem nepovoljnog okruženja;
 • dob;
 • loša prehrana i loše navike;
 • popratne bolesti;
 • promjena hormonskog statusa;
 • opterećeno genetsko nasljeđe;
 • povećana debljina dermalnog sloja kože.

Efekat liftinga tretmana je sekundarni i posljedica je činjenice da koža postaje gušća i zdravija. Stručnjaci preporučuju provođenje 1 postupka održavanja godišnje nakon punog kursa Fraxel tehnologije.

Foto galerija rezultata podmlađivanja: prije i poslije

rezultat na fotografiji prije i poslije

Frakcijski tretman laserskog podmlađivanja smanjuje bore i poboljšava elastičnost kože.

Primijenjena tehnologija omogućava vam da laserski vrh dovedete do ruba trepavice i uklonite bore u osjetljivom području oko očiju. Fraxel tehnologija prilično efikasno zaglađuje nepravilnosti na koži koje su ostale nakon akni. Frakcijski laser ne samo da podmlađuje kožu, već uklanja i staračke mrlje različitog porijekla. Eliminacija staračkih pjega možda nije u potpunosti postignuta, ali su znatno olakšane.

Podizanje lica samo-masažom i vježbama

Brigitte Bordeaux tvrdila je da nema težeg posla od pokušaja izgledati lijepo od osam ujutro do ponoći. Nas se žene ne mogu uplašiti poteškoća, zato moramo učiniti sve da u bilo koje doba dana izgledamo zapanjujuće. I klasična samo-masaža lica će u tome pomoći. Savladavši osnovne tehnike, dajući si 4-5 minuta, vidjet ćete kako će se poboljšati stanje kože, aktivirati metabolizam i cirkulacija krvi. Bit će dovoljno provesti 15-20 procedura mjesečno.

Prije početka masaže, ruke trebate namazati kremom, nakon što ih operete.

Osnovne tehnike samo-masaže

 1. Vrhovima prstiju pomazite čelo od grebena obrva do kose.
 2. Masirajte vrh obraza od nosa do sljepoočnice.
 3. Poglađajte sredinu obraza od gornje usne do sredine uha.
 4. Masirajte donji dio obraza od brade do režnja.
 5. Stražnjim dijelom prstiju pomazite submandibularno područje.

Neke korisne vježbe za podizanje lica

 1. Zrak koji se uvlači u usnu šupljinu premješta se prvo ispod gornje usne, zatim ispod donje, ispod jednog, a zatim drugog obraza.
 2. Zatvorite kapke i podignite obrve, po mogućnosti istovremeno, a zatim širom otvorite oči.
 3. Podignite glavu, dodirnite bradu jezikom, naizmjenično zatežite mišiće lica, a zatim se opustite.
 4. Sklopimo usne u cijev, kao za zvižduk, zatvorimo oči, zategnemo mišiće 20 sekundi.
 5. Otvorite oči, podignite obrve, otvorite usta, zadržite 20 sekundi.
 6. Zatvorimo usta, široko se osmjehnemo 5-7 sekundi, ispružimo usne kao za poljubac 5 sekundi, opustimo mišiće, povučemo obraze prema unutra. To ponavljamo 10 puta.

Kao što vidite, ove jednostavne vježbe možete raditi ne samo kod kuće, već čak i u slobodno vrijeme na poslu. Glavno je da niko slučajno ne vidi ove ludorije i ne optuži vas za neadekvatnost. Takvu gimnastiku za dizanje treba izvoditi svakodnevno, samo će tada biti primjetan pozitivan rezultat.

Korištenje tehnologije kod kuće

Frakciono lasersko podmlađivanje može se izvršiti samostalno pomoću prenosnih lasera. Ovi su uređaji manje moćni i manje invazivni, pa neće pomoći u uklanjanju dubokih bora ili ožiljaka. Da biste postigli efekt, morat ćete provesti duži kurs liječenja - od 8 do 12 tjedana. Opći postupak izvođenja postupka ostaje isti - prethodno čišćenje kože, tretman laserskim zrakom, upotreba hidratantnih krema.

Cijena kućnih uređaja je visoka, ali oni se višestruko koriste. Uređaji su prikladni jer se sesija može izvesti u bilo koje prikladno vrijeme, uključujući i tokom putovanja.

Modeli mašina

Kućni laserski uređaji namijenjeni su samo neablativnom izlaganju kože.U ove svrhe koriste se laseri na vlaknima, diodama i neodimijumskom staklu. Uređaji su komercijalno poznati kao "laseri za podmlađivanje".

Budući da se ova tehnologija u kozmetologiji pojavila relativno nedavno, izbor uređaja za kućno liječenje je mali.

Period rehabilitacije

period rehabilitacije nakon podmlađivanja

Tokom perioda rehabilitacije moraju se poštivati ​​sljedeće preporuke:

 • Nanesite laganu hidratantnu kremu 2-3 puta dnevno.
 • Ne koristite grube pilinge tjedan dana nakon postupka.
 • Ne koristite kozmetiku koja sadrži glikolne kiseline, retinol A 2 sedmice nakon tretmana.
 • Pokušajte zaštititi upaljeni dermis od oštećenja, nemojte ih prekriti flasterom.
 • Prva dva dana morate pažljivo nadgledati čistoću kože, redovito se umivati ​​vodom sobne temperature. Mlijeko za čišćenje može se koristiti počev od trećeg dana.
 • Suzdržite se od loših navika (pušenje, pijenje alkohola).
 • Zaštitite kožu od ultraljubičastog zračenja, koristite kremu za sunčanje s visokim nivoom zaštite 1–3 mjeseca prije izlaska na otvorenom.
 • Nakon zahvata muškarci ne bi trebali brijati lice 2-3 dana.
 • U naredna 3 dana nakon tretmana potrebno je napustiti kupku, saunu, bazen i velike fizičke napore.

Ako se na koži pojave plikovi, plač, krvarenja, herpes ili drugi patološki osipi, trebate se obratiti liječniku. Da bi se smanjilo oticanje i bol, preporučuje se stavljanje hladnih obloga tokom 10 minuta. u prva 1-2 dana, a također spavajte na visokom jastuku.

Trajanje perioda oporavka pri plitkoj izloženosti je 1-3 dana, a za liječenje ožiljaka i velikih bora 3-5 dana.

Kontraindikacije i nuspojave

Frakcijsko lasersko podmlađivanje lica ne bi trebalo izvoditi u sljedećim slučajevima:

 • Preosjetljivost na lijekove koji se koriste. U prisustvu alergija moguće je koristiti slične lijekove /
 • Trudnoća u bilo koje doba i tokom dojenja.
 • Ozljede kože na zahvaćenom području: upala, opekotine, otvorene rane, zarazne lezije, psorijaza, atopijski dermatitis u akutnoj fazi.
 • Vitiligo.
 • Sistemske bolesti krvi i vezivnog tkiva.
 • Bolesti imunološkog sistema.
 • Kuperoza (proširene krvne žile).
 • Povećana tendencija stvaranja keloidnih ožiljaka.
 • Maligni tumori.
 • Ishemijska bolest srca, teška hipertenzija.
 • Epilepsija i druge mentalne bolesti, povećana podražljivost nervnog sistema.

Metoda se ne može koristiti u sljedećim slučajevima:

 • Ako je hemijski piling izveden pre manje od 2-3 nedelje; ostali intenzivni postupci čišćenja kože lica 3 mjeseca prije frakcijskog laserskog podmlađivanja.
 • Za liječenje antibioticima i dermatološkim agensima, koji uključuju retinoide.
 • Ako je pacijent solarij koristio manje od mjesec dana prije zahvata ili je svježe preplanuo.
 • U prisustvu akni u upalnoj fazi i u roku od šest mjeseci nakon liječenja akni.

Sljedeće su navedene kao nuspojave:

 • peckanje i bolnost neposredno nakon zahvata (trajanje - od 2 sata do nekoliko dana);
 • crvenilo, edem, traje 2-14 dana;
 • bojenje kože u bronzanu nijansu (7-14 dana);
 • privremeno zatamnjenje staračkih pjega u roku od 4-14 dana;
 • osjećaj suhoće i ljuštenja kože (5-7 dana nakon tretmana);
 • povećanje dubine bora u roku od 3-5 tjedana kod pacijenata sa suvom tankom kožom i ako se ne poštuju preporuke za period oporavka.

Lično nemam problema s licem, čisto je i glatko. Ne bih se usudio provesti ovaj postupak ni u slučaju kada se pojave bore u godinama. U stvari, rezultat laserskog izlaganja je opeklina, površinska ili dublja. Ali za one ljude koji imaju ozbiljne kozmetičke nedostatke, ovo je dobro rješenje problema.

U kliničkim ispitivanjima zabilježene su sljedeće vrste komplikacija nakon podmlađivanja:

 • akne (1, 9% pacijenata);
 • herpes (1, 8%);
 • postinflamatorna hiperpigmentacija (0, 7%);
 • produženo oticanje i crvenilo (0, 6, odnosno 0, 8%).

Među pacijentima postoji mišljenje da se ovaj postupak ne smije raditi ljeti. Ako se poštuju sve preporuke liječnika i koža je pravilno zaštićena od ultraljubičastog zračenja, rizici od komplikacija su minimalni.

Prednosti i nedostaci metode

Frakcijsko lasersko podmlađivanje ima sljedeće prednosti u odnosu na ostale tehnike:

 • nedostatak masivnog zagrijavanja tkiva, smanjujući rizik od nepovratnih toplotnih oštećenja i rezultirajuće hipopigmentacije i ožiljaka;
 • kratak period oporavka, nema potrebe za boravkom u klinici;
 • brzina samog postupka;
 • nizak rizik od komplikacija;
 • nedostatak neprirodnog kozmetičkog efekta, koji se često opaža nakon injekcija botulinum toksina i plastičnih operacija.

Mane tretmana uključuju:

 • nemogućnost utjecaja na veliku i srednju dubinu;
 • slabo zaglađivanje neravne površine kože kada se koristi neablativna tehnika;
 • potreba da ostanete kod kuće nekoliko dana nakon sesije zbog crvenila i otoka lica;
 • bolnost;
 • visoka cijena.

Mjere sigurnosti

Savjeti uređaja koji se koriste u kozmetičkim salonima dizajnirani su za nekoliko zahvata (obično pet) tako da pacijenti imaju svoj vlastiti instrument. Ručni uređaji moraju se dezinficirati nakon svake sesije. Imaju ugrađene elektroničke čipove u koje se unose podaci o ukupnoj propuštenoj energiji. Kada se prekorači ograničenje, mašina prestaje raditi. Kod kuće je takođe potrebno pridržavati se antiseptičkih pravila utvrđenih u uputstvu za upotrebu uređaja.

Budući da se lasersko izlaganje može izvoditi ne na cijeloj površini lica, već samo na problematičnim područjima (na primjer, područje oko očiju ili nazolabijalne nabore), ukupna snaga propuštena kroz lemilicu može se podcijeniti, odnosno, trajanje njegovog rada će se povećati. Stoga bih vam savjetovao da unaprijed razgovarate s liječnikom o upotrebi pojedinog ručnog uređaja. U suprotnom, može doći do infekcije prethodnog pacijenta.

Ako se na koži nalaze madeži ili papilomi, oni se zaobilaze tokom sesije.Da biste smanjili bol uzrokovanu laserskim izlaganjem, potrebno je strogo održavati vrijeme izlaganja anestetičkoj kremi, a također zatražiti od liječnika da odabere najudobniji način liječenja (ako je potrebno, smanjite snagu zračenja i količinu mikro zraka za 1 cm2). Pomoću lokalnih lijekova nemoguće je učiniti postupak apsolutno bezbolnim, jer receptori za bol koji se nalaze u koži djeluju već na temperaturi od + 42 ° C.

Da bi eliminirao bore oko očiju, liječnik bira posebne parametre na opremi koji omogućavaju da se vrh sigurno prileže ivici cilijara.Trebalo bi nositi zaštitne naočale za intenzivnu izloženost ablaciji.