Ablativni i neablativni laser za pomlađivanje: u čemu je razlika i kako odabrati laser u klinici?

Ablacija je proces u kojem laserska zraka prodire u unaprijed određenu dubinu, apsorbira se u vodu i isparava je. Njime se uklanja dio biološkog tkiva. Ablacija nastaje kada se koža zagreje na temperaturi iznad 150 stepeni.

Laser traumatizira kožu kako bi se pokrenuo prirodni proces regeneracije, proizvodnje novog kolagena i jačanja elastinskih vlakana. Umjesto uništenih tkiva, na njihovo mjesto dolaze nova.

Postoje dvije glavne vrste laserskog izlaganja: ablativna i neablativna. Ablativni efekat narušava integritet strukture kože, a neablativni ne.

Neablativno lasersko podmlađivanje

Neablativni efekat lasera na kožu

Kod neablativnog pomlađivanja površina kože nije oštećena. Njeno stanje se poboljšava iznutra. Tretmani se izvode neodimijumskim i neablativnim erbijumskim laserom.

Efekat neablativnih zahvata je kumulativan, odnosno ne pojavljuje se odmah. Zacijeljenje tkiva traje sedmicama do mjesecima. Za najbolji rezultat, pacijentima se propisuje kurs s intervalom od 4 sedmice.

Ova vrsta izlaganja pogodna je za pacijente od 25-35 godina, jer se bori protiv prvih znakova starenja i nije u stanju utjecati na izraženije promjene vezane za dob.

Indikacije:

 • Prve statične bore oko očiju;
 • Znakovi nakon akni: ustajale mrlje, staračke pjege i problematična koža;
 • Hiperkeratoza (debela epiderma);
 • Vaskularna patologija.

Ablativno lasersko podmlađivanje

Ablativni efekat lasera na kožu

Tokom ablativnog podmlađivanja, laserski snop temperature od nekoliko stotina stepeni trenutno prodire i isparava (isparava) gornje slojeve kože, zagrijavajući donje. Postupak koristi ugljični dioksid (CO2) ili ablativni erbijum laser.

CO2 prodire u čitavu dubinu epiderme (talasna dužina 10. 600 nm), a erbijum dostiže i kraću (talasna dužina 2940 nm).

Indikacije:

 • Madeži, bradavice;
 • Ožiljci, ožiljci, post-akne;
 • Bore, strije;
 • Spuštanje mekih tkiva lica (gravitaciona ptoza I-II stepena);
 • Pigmentacija.

Rijetko se ablacija koristi za uklanjanje tetovaža neselektivnom metodom, odnosno uklanjanjem kože zajedno s bojom.

Laserski snop tokom postupka laserskog podmlađivanja uništava ćelije kože. Uništene stanice zamjenjuju se novima, stvaraju se kolagen i elastin. Koža je zategnuta za 20-25%. Osim lifting efekta, ablativni laser uklanja ožiljke, ožiljke, strije.

Vrste ablacijskih lasera i njihove karakteristike

Za ablaciju u kozmetologiji koriste se dvije vrste lasera: erbijum (Er: YAG) i ugljični dioksid (CO2).

CO2 laser

Procedura podmlađivanja kože lica frakcionim CO2 laserom

Aktivni medij je mješavina plinova, talasne dužine 10 600 nm. Na ovoj talasnoj dužini, deo svetlosti će uzeti voda, a deo će otići dublje. Stoga CO2 laseri duboko zagrijavaju tkiva i istovremeno ih zatvaraju (koaguliraju). U poređenju sa erbijum laserom, ugljen dioksid ima izražen hemostatski efekat.

Aplikacija

CO2 laseri se koriste u hirurgiji, ginekologiji, oftalmologiji, urologiji, otorinolaringologiji, dermatologiji, neurohirurgiji, hirurgiji opekotina, stomatologiji i onkologiji. Ali mi ćemo se fokusirati na korištenje lasera u kozmetologiji.

 • Uklanjanje neoplazmi.Ugljični dioksid laser se koristi za uklanjanje benignih izraslina na koži i sluznicama. U tu svrhu koriste se nastavak fiksne žižne daljine i nastavak za nož.

  CO2 laser ne samo da uklanja madeže, papilome, kondilome, dermatofibrome, bradavice, već i koagulira patogene stanice, štiteći ih od pojave novih (relapsa).

 • Resurfacing ožiljaka.Takođe, uz pomoć CO2 lasera radi se lasersko resurfacing, odnosno zaglađuje se površina kože isparavanjem slojeva. Resurfacing zaglađuje i uklanja ožiljke, ožiljke, strije, čini proširene pore manje vidljivim.

  Neće se moći potpuno riješiti ožiljka, ali brušenje će ga učiniti manje uočljivim, elastičnim, iste boje s okolnim tkivima. Kako bi se ubrzao oporavak, zajedno se koriste neablativni laseri, kao i lokalne injekcije lijekova.

 • Podmlađivanje i lifting.Laserske zrake u obliku stubova prodiru u kožu cijelom dužinom epiderme (do 20 mikrona), stvarajući mikroterapijske zone koagulacije od 150 mikrona. Kada se izloži laserskim zrakama tanjim od dlake, uklanja se značajan procenat kože. Kolagenska vlakna se skupljaju oko mikrozona. Koža je zategnuta zbog smanjenja ukupne površine.

Erbium (Er: YAG) laser

Tretman kože neodimskim laserom

Aktivni medij je erbijum: itrijum-aluminijum-granat. Talasna dužina 2, 940 nm. Svetlost ove dužine apsorbuje voda i svetlost ne može da prodre duboko. Zbog toga erbijum laser ima minimalan efekat koagulacije. Djeluje površnije od CO2 lasera, isparavajući vodu na dubini od 4-6 mikrona.

4-6 mikrona je približna veličina ćelija u nekim slojevima epiderme, što vam omogućava da uklonite ćelije sloj po sloj, precizno podešavajući dubinu udara. Na primjer, takva preciznost nije moguća kod hemijskih pilinga.

Aplikacija

Resurfacing i podmlađivanje.Poput lasera sa ugljen-dioksidom, Er: YAG se koristi za obnavljanje površine za opšte podmlađivanje kože, korekciju bora, zaglađivanje i zatezanje.
Zacjeljivanje je brže nego nakon resurfacinga CO2 laserom, ali je učinak podmlađivanja manje izražen.

Er. Cr: YSGG- laser

Aktivni medij je erbijum, hrom: itrijum-skandij-galijum-granat. Talasna dužina 2 790 nm. Laser sa izraženim efektom koagulacije tkiva. Nema krvarenja. Izaziva manje termičko oštećenje tkiva.

Aplikacija

Površinsko i dubinsko brušenje.Kao i druge vrste lasera, koristi se za podmlađivanje, korekciju bora i proširenih pora.

Glavne razlike između 3 vrste ablacijskih lasera

 1. CO2 laser - ablacija + jako zagrevanje okolnih tkiva.
 2. Erbijum (Er: YAG) laser - ablacija bez zagrijavanja okolnog tkiva.
 3. Er. Cr: YSGG- laser - ablacija + mala površina koagulacije okolnog tkiva.

Intervjuisali smo 5 doktora i jednog šefa klinike i postavili im pitanja: kako odabrati laser i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine. Zatim smo obrađivali njihove odgovore i identifikovali 7 važnih pravila:

 1. Provjerite postoje li dokumenti koji vam omogućavaju rad s laserom.
  Provjerite postoji li potvrda o registraciji uređaja. Ovo je prva i najvažnija stvar o kojoj trebate pitati svog dobavljača. Bolje je ne riskirati zdravlje pacijenata i imidž klinike.
 2. Odlučite se o zadacima salona, a zatim odaberite uređaj za te zadatke.
  Prvo što treba da uradite je da odlučite šta vam je uopšte potrebno, koje procedure će biti u cenovniku. Svaki od njih koristi svoje dodatke. Dobavljač mora dati informacije o konfiguraciji, karakteristikama, funkcijama, listu postupaka koji se obavljaju na uređaju. Morate biti svjesni svih mogućnosti.
 3. Trošak uređaja, uzimajući u obzir dodatne priključke i njihov resurs.
  Cena ablativnih i neablativnih lasera zavisi od zemlje porekla, kompanije, konfiguracije, resursa. Resurs mlaznice ili lampe je ponekad prikazan u impulsima, ponekad u satima.
 4. Da li mašina radi brzo?
  Vrijeme utrošeno na 1 postupak ovisi o brzini rada. U prosjeku, brušenje traje 30 minuta. Na brzinu rada utiče prečnik tačke i hlađenje aparata. Ponekad lekar mora da stane da bi laseru dao pauzu. Sve to povećava trajanje zahvata i vrijeme po pacijentu.
 5. Koji su uslovi garancije dobavljača.
  Prije kupovine provjerite garantni rok i šta učiniti ako se neki dio pokvari. Ko će i gdje popraviti laser. Postoji li servis popravke nakon garancije i koliko košta?
 6. Da li dobavljač obučava vaše kozmetologe.
  Postoji li obuka nakon kupovine? Plaćeno ili besplatno? Koliko specijalista to može proći? Također je važno gdje, kako ide, kvalifikacije trenera, od čega se sastoje časovi i koliko dugo traje. Šta ako postoji novi doktor. Hoće li ga moći prijaviti na trening za narednih tjedan-dvije i koliko će to koštati.
 7. Da li je moguće vidjeti laser na radu.
  Prije kupovine trebali biste vidjeti laser sa svih strana, kao novi auto u salonu. Idite na demo proceduru. Možete pokušati raditi na uređaju.