Podmlađivanje kože vrata i dekoltea

žena sa podmlađenom dekolteom kože

Koža vrata i dekoltea posebno je nježna i osjetljiva - na ovom dijelu tijela praktički nema masnog sloja. Mišići vrata su manje opterećeni od drugih, pa gube tonus, a samim tim i sposobnost da drže kožu kao i kada su bili mladi.

U hladnoj sezoni takve se nesavršenosti lako mogu sakriti uz pomoć bluza određenih stilova, raznih šalova i šalova, ali ljeti, samo uz pravilnu njegu područja dekoltea, možete računati na besprijekoran izgled ljepšeg spola. .

Razlozi za promjene u izgledu kože vrata i dekoltea

Nekoliko je razloga za promjene u izgledu kože u području vrata i dekoltea. Povezuju se sa godinama, uticajima okoline, nezdravom ishranom i nepromišljenom kozmetikom, kao i lošim navikama.

Činjenica da uravnotežena prehrana pozitivno djeluje na kožu, a loša ishrana remeti ćelijski metabolizam danas je dobro poznata, ali mnogi ljudi zaboravljaju zaštititi svoj izgled od negativnih utjecaja okoline. Nepovoljni faktori: zagađen i suviše suv vazduh, prekomerno izlaganje ultraljubičastim zracima. Kozmetika koju koristimo za čišćenje kože također može negativno utjecati na njen izgled. Na primjer, korištenjem agresivnih pilinga za čišćenje i piling razrjeđuje se ionako osjetljiv dermis vrata i dekoltea, uzrokujući njegovo isušivanje i prerano starenje.

Određene navike doprinose starenju kože u predelu vrata. Neki od njih, na primjer, spavaju na visokom jastuku ili oslone bradu šakom. U svim ovim slučajevima vrat je u neugodnom, neprirodnom položaju, što dovodi do stvaranja kožnih nabora, koji se na kraju pretvaraju u bore.

Međutim, jedan od glavnih faktora koji utječu na izgled vrata je starost, koja, nažalost, može izgledati gotovo neučinkovita u usporedbi s tradicionalnim metodama. Proces starenja počinje nakon 25. godine i manifestuje se u:

  • Preraspodjela potkožnog masnog tkiva
  • Slabost mišića
  • Opuštena koža zbog gravitacije, nabori i bore, dvostruka brada
  • Gubitak elastičnosti mekog tkiva.

Zbog smanjenja proizvodnje kolagena u stanicama dermisa, gubi elastičnost, ishranu i gubi vlagu. Ovi procesi su intenzivirani zbog činjenice da je opskrba krvlju u tkivima vrata i potiljka lošija nego u drugim dijelovima tijela. Kao rezultat toga, čak i ako je lice njegovano, vrat može izgledati 5-10 godina stariji i otkriti pravu starost vlasnice, pa čak i dodati dodatne godine njenom životu.

Metode podmlađivanja kože vrata i dekoltea

Metode za poboljšanje izgleda kože vrata povezane s njenim pomlađivanjem, ishranom i hidratacijom. Za ove zahvate kozmetolozi biraju jednu od metoda prikladnih za svoje pacijente ili ih međusobno kombinuju.